+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    Full Member
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    40

    Default Intersection Problem

    Registered forum members do not see this ad.

    Good afternoon,
    I am having a problem lately where every now and then i cannot pick up an intersection snap point. I thought the Z values might be different, but they are all at zero. To further complicate things, i can use one of the lines to trim the other, but still no intersection snap is there. I can run the FLATTEN command, and that will allow the intersection (sometimes i need to run it twice). It is confusing, as the flatten apparently fixes the problem, but according to the properties pane, there was no problem with the z value.
    I have attached a small drawing showing the problem.
    thanks
    Attached Files

  2. #2
    Quantum Mechanic ReMark's Avatar
    Computer Details
    ReMark's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro 64-bit
    Computer:
    Thinkmate
    Motherboard:
    Intel DX58SO2 LGA1366 X58
    CPU:
    Intel i7-960 Quad-core 3.20GHz 8MB cache
    RAM:
    12GB (3x4GB) PC3-106000 DDR3
    Graphics:
    nVidia Quadro K4200, 4GB GDDR5
    Primary Storage:
    150GB Velocipraptor 10,000 rpm
    Secondary Storage:
    none
    Monitor:
    Dell P24LLH - 24" wide screen LCD
    Discipline
    See details...
    ReMark's Discipline Details
    Occupation
    CAD Draftsman/Designer...chemical manufacturing.
    Discipline
    See details below.
    Details
    I work for a specialty chemical manufacturer. I do a little bit of everything from P&IDs to civil to architectural and structural.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Norwalk, CT USofA
    Posts
    46,447

    Default

    I tried many different variations of trimming using the five lines and they all worked without a problem.

    I also checked the Z values, did an Erase > All (just to see how many object were reported back) and even ran Overkill (no duplicate or overlapping lines). I don't think there is a problem with the drawing itself.
    "I have only come here seeking knowledge. Things they wouldn't teach me of in college." The Police

    Eat brains...gain more knowledge!

    I'm now a full member of the Society for the Promotion of Mediocrity in CAD. Standards? We don't need no stinkin' standards! Take whatever advice I offer and do the opposite.

  3. #3
    Full Member
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    40

    Default

    thanks for the input. did osnaps show you an intersection ?

  4. #4
    Senior Member
    Using
    AutoCAD 2009
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    293

    Default

    You use inches.
    Inches do not give an exact result.
    Run the command :
    _units
    Set the format to Decimal
    Set the accuracy to 0.00000000
    Attached Images

  5. #5
    Full Member
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    40

    Default

    coolio. Thanks heaps for the help.

  6. #6
    Full Member
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    40

    Default

    that did not seem to work. Any other suggestions ?

  7. #7
    Senior Member
    Using
    AutoCAD 2009
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    293

    Default

    What does not work ?
    Have you broken Autocad?
    You can not choose decimal?
    Maybe you can learn Help? Look for a "seeming intersection" ...
    Maybe you asked the question is not it true?
    Maybe you need to reset Z to 0 ?

  8. #8
    Senior Member dtkell's Avatar
    Computer Details
    dtkell's Computer Details
    Operating System:
    Win7
    CPU:
    Intel I5 4670
    RAM:
    16mb
    Discipline
    Civil
    dtkell's Discipline Details
    Occupation
    Drafter/Designer
    Discipline
    Civil
    Using
    AutoCAD 2014
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    San Diego, CA, USA
    Posts
    148

    Default

    maybe you will have better luck with "APParent intersection".

  9. #9
    Super Moderator Cad64's Avatar
    Computer Details
    Cad64's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Profesional x64
    Computer:
    XI Computers
    Motherboard:
    Asus P8Z77-V Pro
    CPU:
    Intel Core I7 3770K 4.1 Ghz Quad Core 3rd Gen
    RAM:
    24GB DDR3 @ 1333MHz
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX 570 1280MB GDDR5
    Primary Storage:
    SATAII 500GB 7200 RPM
    Secondary Storage:
    Western Digital My Book Studio Edition II - 2TB capacity
    Monitor:
    HPf2105 21" LCD Widescreen & Cintiq 21ux
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Cad64's Discipline Details
    Occupation
    Freelance Digital Artist
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    3D model building, texturing and rendering. Photoshop Color Graphics.
    Using
    AutoCAD 2014
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Southern California
    Posts
    10,156

    Default

    Quote Originally Posted by andrew239 View Post
    that did not seem to work. Any other suggestions ?
    As maratovich described, your lines are not all sitting at Z0. The magenta and cyan lines are at Z0, but the red lines are at Z0.00000024. That's why the intersection snap is not working.

    When I run the FLATTEN command and select the red lines, they are sent to Z0 and the intersection snap works as expected.
    CGSociety Portfolio: http://rdeweese.cgsociety.org/
    Facebook:
    https://www.facebook.com/rdeweese67/


    "Work Smart, Not Hard"

  10. #10
    Full Member
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    40

    Default

    Registered forum members do not see this ad.

    a-ha. Thanks for the clarification. I was only getting half of maratovich's suggestion. I see it all now.
    Is there a variable that will change the sensitivity of the snap (similar to the HGAPTOL). Seems weird that they are close enough to trim with, but not get the intersection. The apparent intersection did work, but i just wanted to find out what was going on.
    Thanks again.

Similar Threads

  1. Osnap intersection
    By Mike55 in forum AutoLISP, Visual LISP & DCL
    Replies: 3
    Last Post: 31st Jan 2015, 11:51 pm
  2. Wall Intersection problem
    By qball in forum Revit General
    Replies: 2
    Last Post: 24th Mar 2014, 04:23 pm
  3. Intersection 3d
    By Lentezza in forum AutoCAD 3D Modelling & Rendering
    Replies: 10
    Last Post: 26th Feb 2013, 06:43 pm
  4. dim to an intersection
    By abishop in forum AutoCAD Beginners' Area
    Replies: 2
    Last Post: 8th Sep 2010, 08:16 pm
  5. Intersection
    By smiles in forum AutoCAD Beginners' Area
    Replies: 8
    Last Post: 4th Sep 2007, 08:26 am

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts