+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Super Moderator SLW210's Avatar
    Computer Details
    SLW210's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 PRO 64-bit
    Computer:
    IBM Lenovo
    Motherboard:
    ACPI x64
    CPU:
    Pentium(R) i5 4570 @ 3.2GHz
    RAM:
    8 GB RAM
    Graphics:
    Nvidia Quadro 600 1GB
    Primary Storage:
    300 GB
    Secondary Storage:
    650GB
    Monitor:
    2x ThinkVision 24"
    Discipline
    Multi-disciplinary
    SLW210's Discipline Details
    Occupation
    Design Draftsman
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    Mostly do drafting related to manufacturing. From doing site layouts with proposed updates, additions and renovations to be budgeted and submitted for bid, to updating and changing existing drawings to reflect maintenance and repair/revision work done on site.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Florida, USA
    Posts
    12,084

    Default Difference in Materials applied ByLayer

    Registered forum members do not see this ad.

    Maybe I am missing something.

    My ByLayer assigned Materials are all showing as black in AutoCAD 2018, they were created in AutoCAD 2011 and show correctly in AutoCAD 2011.

    I can individually assign the materials and they show correctly, so I know it isn't the lighting.

    Maybe Graphics Card? I loaded different drivers.

    Any clues to get them to work ByLayer without starting from scratch?

    AutoCAD 2018 is the top set. Small example file is attached.
    Attached Images
    Attached Files
    “A narrow mind and a fat head invariably come on the same person” Zig Zigler



  2. #2
    Super Moderator Cad64's Avatar
    Computer Details
    Cad64's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Profesional x64
    Computer:
    XI Computers
    Motherboard:
    Asus P8Z77-V Pro
    CPU:
    Intel Core I7 3770K 4.1 Ghz Quad Core 3rd Gen
    RAM:
    24GB DDR3 @ 1333MHz
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX 570 1280MB GDDR5
    Primary Storage:
    SATAII 500GB 7200 RPM
    Secondary Storage:
    Western Digital My Book Studio Edition II - 2TB capacity
    Monitor:
    HPf2105 21" LCD Widescreen & Cintiq 21ux
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Cad64's Discipline Details
    Occupation
    Freelance Digital Artist
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    3D model building, texturing and rendering. Photoshop Color Graphics.
    Using
    AutoCAD 2014
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Southern California
    Posts
    10,312

    Default

    This issue could be due to the new rendering engine. Starting with 2016, Autocad is no longer using Mental Ray, so anything created in earlier versions may need some tweaking to get the materials, lighting, etc. looking right. See here: https://knowledge.autodesk.com/suppo...482A9-htm.html
    CGSociety Portfolio: http://rdeweese.cgsociety.org/
    Facebook:
    https://www.facebook.com/rdeweese67/


    "Work Smart, Not Hard"

  3. #3
    Senior Member GP_'s Avatar
    Using
    AutoCAD 2016
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Vercelli, Italy
    Posts
    307

    Default

    Quote Originally Posted by Cad64 View Post
    ...Starting with 2016, Autocad is no longer using Mental Ray...
    Set RENDERENGINE system variable to 0

  4. #4
    Super Moderator SLW210's Avatar
    Computer Details
    SLW210's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 PRO 64-bit
    Computer:
    IBM Lenovo
    Motherboard:
    ACPI x64
    CPU:
    Pentium(R) i5 4570 @ 3.2GHz
    RAM:
    8 GB RAM
    Graphics:
    Nvidia Quadro 600 1GB
    Primary Storage:
    300 GB
    Secondary Storage:
    650GB
    Monitor:
    2x ThinkVision 24"
    Discipline
    Multi-disciplinary
    SLW210's Discipline Details
    Occupation
    Design Draftsman
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    Mostly do drafting related to manufacturing. From doing site layouts with proposed updates, additions and renovations to be budgeted and submitted for bid, to updating and changing existing drawings to reflect maintenance and repair/revision work done on site.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Florida, USA
    Posts
    12,084

    Default

    Quote Originally Posted by Cad64 View Post
    This issue could be due to the new rendering engine. Starting with 2016, Autocad is no longer using Mental Ray, so anything created in earlier versions may need some tweaking to get the materials, lighting, etc. looking right. See here: https://knowledge.autodesk.com/suppo...482A9-htm.html
    So far the only thing that is working is to remove the materials, -PURGE and then reapply them to ByLayer or just drop on each item, none of those settings have made any difference, maybe the Materials have been changed since AutoCAD 2011.

    Quote Originally Posted by GP_ View Post
    Set RENDERENGINE system variable to 0
    No such SysVar in 2018, looks like 2016 was last release for that.
    “A narrow mind and a fat head invariably come on the same person” Zig Zigler



  5. #5
    Super Moderator Cad64's Avatar
    Computer Details
    Cad64's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Profesional x64
    Computer:
    XI Computers
    Motherboard:
    Asus P8Z77-V Pro
    CPU:
    Intel Core I7 3770K 4.1 Ghz Quad Core 3rd Gen
    RAM:
    24GB DDR3 @ 1333MHz
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX 570 1280MB GDDR5
    Primary Storage:
    SATAII 500GB 7200 RPM
    Secondary Storage:
    Western Digital My Book Studio Edition II - 2TB capacity
    Monitor:
    HPf2105 21" LCD Widescreen & Cintiq 21ux
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Cad64's Discipline Details
    Occupation
    Freelance Digital Artist
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    3D model building, texturing and rendering. Photoshop Color Graphics.
    Using
    AutoCAD 2014
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Southern California
    Posts
    10,312

    Default

    Quote Originally Posted by SLW210 View Post
    maybe the Materials have been changed since AutoCAD 2011.
    That's probably true. Per the link I posted previously:

    Note: Materials originally created for use with the legacy renderer might need to be updated when used with the current renderer. For example, a pure white material can result in a rendered image being too bright.
    CGSociety Portfolio: http://rdeweese.cgsociety.org/
    Facebook:
    https://www.facebook.com/rdeweese67/


    "Work Smart, Not Hard"

  6. #6
    Super Moderator SLW210's Avatar
    Computer Details
    SLW210's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 PRO 64-bit
    Computer:
    IBM Lenovo
    Motherboard:
    ACPI x64
    CPU:
    Pentium(R) i5 4570 @ 3.2GHz
    RAM:
    8 GB RAM
    Graphics:
    Nvidia Quadro 600 1GB
    Primary Storage:
    300 GB
    Secondary Storage:
    650GB
    Monitor:
    2x ThinkVision 24"
    Discipline
    Multi-disciplinary
    SLW210's Discipline Details
    Occupation
    Design Draftsman
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    Mostly do drafting related to manufacturing. From doing site layouts with proposed updates, additions and renovations to be budgeted and submitted for bid, to updating and changing existing drawings to reflect maintenance and repair/revision work done on site.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    May 2007
    Location
    South Florida, USA
    Posts
    12,084

    Default

    Registered forum members do not see this ad.

    The Materials are there in the list, but it seems they are just all black in color, going forward shouldn't be a problem and I can just change anything old as needed if I have to go back.

    Most of the time Hidden works for a good visual for the shop. I was just hoping I had missed a setting somewhere.
    “A narrow mind and a fat head invariably come on the same person” Zig Zigler



Similar Threads

  1. TABLESTYLE not being applied
    By erratic in forum AutoCAD Drawing Management & Output
    Replies: 3
    Last Post: 6th Dec 2017, 09:20 am
  2. Can 3D applied to TV
    By ellasmoth in forum Catch All
    Replies: 5
    Last Post: 26th May 2015, 05:58 am
  3. Same Layer having difference Color in difference Layout?
    By James7s in forum AutoCAD Drawing Management & Output
    Replies: 2
    Last Post: 21st Jul 2014, 06:40 am
  4. Layerstate applied via lisp?
    By jtk07 in forum AutoLISP, Visual LISP & DCL
    Replies: 32
    Last Post: 27th Feb 2014, 02:19 pm
  5. Difference between Materials and Textures!!
    By xris_grecia in forum UVW Mapping, Textures & Materials
    Replies: 7
    Last Post: 8th Dec 2011, 12:42 pm

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts