+ Reply to Thread
Page 1 of 4 1 2 3 ... LastLast
Results 1 to 10 of 38
  1. #1
    Full Member
    Using
    Civil 3D 2011
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    68

    Default help with rendering deck

    Registered forum members do not see this ad.

    Hello,

    We are redecking our deck and we currently have a hot tub that is built and the top extends about 25" above the deck. I want to sink it more, but my husband has a bad back, so we are at an impass! I came up with a possible design, that may work.

    I really wanted to attach my drawing to get advice but it is too big (1.67 MB). Is there a way around this?

    I am trying to render the deck to show wood (just the pressure treated kind). When I right click on the material the "assign to selection" is not highlighted for me to choose it. Can anyone help with this?

  2. #2
    Super Moderator Cad64's Avatar
    Computer Details
    Cad64's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Profesional x64
    Computer:
    XI Computers
    Motherboard:
    Asus P8Z77-V Pro
    CPU:
    Intel Core I7 3770K 4.1 Ghz Quad Core 3rd Gen
    RAM:
    24GB DDR3 @ 1333MHz
    Graphics:
    Nvidia GeForce GTX 570 1280MB GDDR5
    Primary Storage:
    SATAII 500GB 7200 RPM
    Secondary Storage:
    Western Digital My Book Studio Edition II - 2TB capacity
    Monitor:
    HPf2105 21" LCD Widescreen & Cintiq 21ux
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Cad64's Discipline Details
    Occupation
    Freelance Digital Artist
    Discipline
    Multi-disciplinary
    Details
    3D model building, texturing and rendering. Photoshop Color Graphics.
    Using
    AutoCAD 2014
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Southern California
    Posts
    10,139

    Default

    Upload it to a file hosting site, like Hotfile, and then a post a link to it here.
    CGSociety Portfolio: http://rdeweese.cgsociety.org/
    Facebook:
    https://www.facebook.com/rdeweese67/


    "Work Smart, Not Hard"

  3. #3
    Super Moderator f700es's Avatar
    Computer Details
    f700es's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro (W)/Windows 7 Home Premium (H)
    Computer:
    Dell Optiplex 9020 (W)/ Dell Inspiron 570 (H)
    Motherboard:
    Intel (W)/AMD (H)
    CPU:
    Intel Core i7-4770 quad (W)/AMD Athlon 2 X4 (H)
    RAM:
    16 GB DDR3 (W)/ 6GB DDR3 (H)
    Graphics:
    nVidia Geforce GTX 645 (W)/nVidia GF GT430 (H)
    Primary Storage:
    256 gb SSD 0/ 1TB 1 (W)/1 TB (H)
    Secondary Storage:
    Seagate FreeAgent Go 320gb
    Monitor:
    Samsung P2770HD 28" LCD and Samsung B2430 (W)/Acer 28" LCD (H)
    Discipline
    Facilities Mgmt
    f700es's Discipline Details
    Occupation
    Space Database Admin
    Discipline
    Facilities Mgmt
    Details
    Archibus Management, Space planning, Design
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Winston-Salem, NC - USA
    Posts
    5,531

    Default

    I sent you a PM. E-mail to me and I'll try to host/post, if you want to.

    F7
    Please do not PM me with CAD questions. Post your question on the forum. Our users are the best out there and you'll get the best possible answer to your question.

    - http://f700es.deviantart.com/gallery/ -


  4. #4
    Quantum Mechanic ReMark's Avatar
    Computer Details
    ReMark's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro 64-bit
    Computer:
    Thinkmate
    Motherboard:
    Intel DX58SO2 LGA1366 X58
    CPU:
    Intel i7-960 Quad-core 3.20GHz 8MB cache
    RAM:
    12GB (3x4GB) PC3-106000 DDR3
    Graphics:
    nVidia Quadro K4200, 4GB GDDR5
    Primary Storage:
    150GB Velocipraptor 10,000 rpm
    Secondary Storage:
    none
    Monitor:
    Dell P24LLH - 24" wide screen LCD
    Discipline
    See details...
    ReMark's Discipline Details
    Occupation
    CAD Draftsman/Designer...chemical manufacturing.
    Discipline
    See details below.
    Details
    I work for a specialty chemical manufacturer. I do a little bit of everything from P&IDs to civil to architectural and structural.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Norwalk, CT USofA
    Posts
    46,360

    Default

    I hope you have some good supports under that thing otherwise you're going to end up with an in-ground swimming pool...by accident.
    "I have only come here seeking knowledge. Things they wouldn't teach me of in college." The Police

    Eat brains...gain more knowledge!

    I'm now a full member of the Society for the Promotion of Mediocrity in CAD. Standards? We don't need no stinkin' standards! Take whatever advice I offer and do the opposite.

  5. #5
    Full Member
    Using
    Civil 3D 2011
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    68

    Default

    F7 kindly offered to post my drawing.


    The supports are in place. The hot tub is staying in the same location. What can change is the hot top elevation and the steps going between the upper and lower deck.

    My drawing is not finished, but hopefully you can get an idea of what I am trying to show. I am having a hard time making the angles on the steps look correct to match the sketch.

    Also, how can I add water? If this is easy for someone to do, I would greatly appreciate it. (although it certainly isn't criticle). I know when I had my class and made a mug, one of you added hot chocolate and whipped cream! All I'm asking for is a filled hot tub this time!

    Finally, what do you think of the design? Any other ideas?

    Thank you!!!

  6. #6
    Super Moderator f700es's Avatar
    Computer Details
    f700es's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro (W)/Windows 7 Home Premium (H)
    Computer:
    Dell Optiplex 9020 (W)/ Dell Inspiron 570 (H)
    Motherboard:
    Intel (W)/AMD (H)
    CPU:
    Intel Core i7-4770 quad (W)/AMD Athlon 2 X4 (H)
    RAM:
    16 GB DDR3 (W)/ 6GB DDR3 (H)
    Graphics:
    nVidia Geforce GTX 645 (W)/nVidia GF GT430 (H)
    Primary Storage:
    256 gb SSD 0/ 1TB 1 (W)/1 TB (H)
    Secondary Storage:
    Seagate FreeAgent Go 320gb
    Monitor:
    Samsung P2770HD 28" LCD and Samsung B2430 (W)/Acer 28" LCD (H)
    Discipline
    Facilities Mgmt
    f700es's Discipline Details
    Occupation
    Space Database Admin
    Discipline
    Facilities Mgmt
    Details
    Archibus Management, Space planning, Design
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Winston-Salem, NC - USA
    Posts
    5,531

    Default

    OK, I put it in a folder on my Google Docs, let's see if the link works
    link

    EDIT: This is an educational product dwg
    Please do not PM me with CAD questions. Post your question on the forum. Our users are the best out there and you'll get the best possible answer to your question.

    - http://f700es.deviantart.com/gallery/ -


  7. #7
    Quantum Mechanic ReMark's Avatar
    Computer Details
    ReMark's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro 64-bit
    Computer:
    Thinkmate
    Motherboard:
    Intel DX58SO2 LGA1366 X58
    CPU:
    Intel i7-960 Quad-core 3.20GHz 8MB cache
    RAM:
    12GB (3x4GB) PC3-106000 DDR3
    Graphics:
    nVidia Quadro K4200, 4GB GDDR5
    Primary Storage:
    150GB Velocipraptor 10,000 rpm
    Secondary Storage:
    none
    Monitor:
    Dell P24LLH - 24" wide screen LCD
    Discipline
    See details...
    ReMark's Discipline Details
    Occupation
    CAD Draftsman/Designer...chemical manufacturing.
    Discipline
    See details below.
    Details
    I work for a specialty chemical manufacturer. I do a little bit of everything from P&IDs to civil to architectural and structural.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Norwalk, CT USofA
    Posts
    46,360

    Default

    Yes, the link works. Just completed the download too.
    "I have only come here seeking knowledge. Things they wouldn't teach me of in college." The Police

    Eat brains...gain more knowledge!

    I'm now a full member of the Society for the Promotion of Mediocrity in CAD. Standards? We don't need no stinkin' standards! Take whatever advice I offer and do the opposite.

  8. #8
    Quantum Mechanic ReMark's Avatar
    Computer Details
    ReMark's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro 64-bit
    Computer:
    Thinkmate
    Motherboard:
    Intel DX58SO2 LGA1366 X58
    CPU:
    Intel i7-960 Quad-core 3.20GHz 8MB cache
    RAM:
    12GB (3x4GB) PC3-106000 DDR3
    Graphics:
    nVidia Quadro K4200, 4GB GDDR5
    Primary Storage:
    150GB Velocipraptor 10,000 rpm
    Secondary Storage:
    none
    Monitor:
    Dell P24LLH - 24" wide screen LCD
    Discipline
    See details...
    ReMark's Discipline Details
    Occupation
    CAD Draftsman/Designer...chemical manufacturing.
    Discipline
    See details below.
    Details
    I work for a specialty chemical manufacturer. I do a little bit of everything from P&IDs to civil to architectural and structural.
    Using
    AutoCAD 2018
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Norwalk, CT USofA
    Posts
    46,360

    Default

    One way to handle materials is to assign them by layer. But you have managed to put both your decking and the hot tub on the same layer and override the color. Not a good practice.

    You are showing half-inch spacing between deck boards. I believe this is too much. As the wood dries out this gap will widen further.

    I would suggest you also show some of the framing lumber below the decking. This is an important element of the design in my opinion even if it is existing and won't be changed. I'd also add the framing members that will support the decking used for the stair treads.

    You have shown the decking penetrating as well as one stair tread penetrating the hot tub.

    Some of the boards making up the riser and treads overlay each other.

    There are a couple of "non-dimensional" boards used in the design. It's like you had a gap and decided to put something there to fill it. Do you really want to do that?

    Adding water to the design is not going to address these design flaws. I'd concentrate on them first.
    "I have only come here seeking knowledge. Things they wouldn't teach me of in college." The Police

    Eat brains...gain more knowledge!

    I'm now a full member of the Society for the Promotion of Mediocrity in CAD. Standards? We don't need no stinkin' standards! Take whatever advice I offer and do the opposite.

  9. #9
    Super Moderator f700es's Avatar
    Computer Details
    f700es's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro (W)/Windows 7 Home Premium (H)
    Computer:
    Dell Optiplex 9020 (W)/ Dell Inspiron 570 (H)
    Motherboard:
    Intel (W)/AMD (H)
    CPU:
    Intel Core i7-4770 quad (W)/AMD Athlon 2 X4 (H)
    RAM:
    16 GB DDR3 (W)/ 6GB DDR3 (H)
    Graphics:
    nVidia Geforce GTX 645 (W)/nVidia GF GT430 (H)
    Primary Storage:
    256 gb SSD 0/ 1TB 1 (W)/1 TB (H)
    Secondary Storage:
    Seagate FreeAgent Go 320gb
    Monitor:
    Samsung P2770HD 28" LCD and Samsung B2430 (W)/Acer 28" LCD (H)
    Discipline
    Facilities Mgmt
    f700es's Discipline Details
    Occupation
    Space Database Admin
    Discipline
    Facilities Mgmt
    Details
    Archibus Management, Space planning, Design
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Winston-Salem, NC - USA
    Posts
    5,531

    Default

    Good start, need to add some more posts as there might be too much span for most areas. Steps need some clean-up and the structure needs to be added.

    c-deck.jpg
    Please do not PM me with CAD questions. Post your question on the forum. Our users are the best out there and you'll get the best possible answer to your question.

    - http://f700es.deviantart.com/gallery/ -


  10. #10
    Super Moderator f700es's Avatar
    Computer Details
    f700es's Computer Details
    Operating System:
    Windows 7 Pro (W)/Windows 7 Home Premium (H)
    Computer:
    Dell Optiplex 9020 (W)/ Dell Inspiron 570 (H)
    Motherboard:
    Intel (W)/AMD (H)
    CPU:
    Intel Core i7-4770 quad (W)/AMD Athlon 2 X4 (H)
    RAM:
    16 GB DDR3 (W)/ 6GB DDR3 (H)
    Graphics:
    nVidia Geforce GTX 645 (W)/nVidia GF GT430 (H)
    Primary Storage:
    256 gb SSD 0/ 1TB 1 (W)/1 TB (H)
    Secondary Storage:
    Seagate FreeAgent Go 320gb
    Monitor:
    Samsung P2770HD 28" LCD and Samsung B2430 (W)/Acer 28" LCD (H)
    Discipline
    Facilities Mgmt
    f700es's Discipline Details
    Occupation
    Space Database Admin
    Discipline
    Facilities Mgmt
    Details
    Archibus Management, Space planning, Design
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Winston-Salem, NC - USA
    Posts
    5,531

    Default

    Registered forum members do not see this ad.

    Quote Originally Posted by ReMark View Post

    You are showing half-inch spacing between deck boards. I believe this is too much. As the wood dries out this gap will widen further.
    What is the rule of thumb, deck nail gap between boards?
    Please do not PM me with CAD questions. Post your question on the forum. Our users are the best out there and you'll get the best possible answer to your question.

    - http://f700es.deviantart.com/gallery/ -


Similar Threads

  1. Drawing a Steel Deck
    By lab in forum AutoCAD Drawing Management & Output
    Replies: 8
    Last Post: 30th Aug 2010, 09:01 pm
  2. Deck Plans
    By beavis123 in forum Blocks, Images, Models & Materials
    Replies: 6
    Last Post: 3rd Jun 2009, 04:04 pm
  3. Help to draw deck of cards aces
    By Pahkina in forum AutoCAD General
    Replies: 28
    Last Post: 7th Dec 2008, 03:47 pm
  4. Deck the Halls with an AutoCAD Hip Tip!
    By Lynn Allen's Blog in forum AutoCAD RSS Feeds
    Replies: 0
    Last Post: 20th Dec 2007, 06:11 am

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts