+ Reply to Thread
Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    Forum Newbie
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    7

    Default Adding customs properties to properties rollover menu

    Registered forum members do not see this ad.

    Hi,

    my question is more about feasibility than doing it. I read forums threads but I can't really manage to find the right answer, because Autocad is a new
    field to me and I can't really manage to ask the good question to Google.
    Employees in my company are working with Autocad 2013, with payed licenses. When right-clicking on a figure, you chose the "Properties" menu and then a rollover menu appears on the side of the screen, containing some properties.

    I want to know if it is possible to add some custom properties to geometric figures and see those properties in the rollover menu. I want those properties to be editable. For example, for all polylines, I want the rollover menu to display two custom properties named "MyOwnProperty1" and "MyOwnProperty2", and being able to edit those values.

    I don't really care if I should use AutoLisp or other technologies, right now I just want to know if there is a way to accomplish that.
    If you find that I don't use the good terms, words, please give me some links regarding the subject so I can improve my knowledge.

    Thank you for your answers.

  2. #2
    Senior Member
    Using
    AutoCAD 2016
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    157

    Default

    I do not know what it is you call "rollover menu" but I think it's Dynamic Blocks you should look for.

  3. #3
    Forum Deity steven-g's Avatar
    Computer Details
    steven-g's Computer Details
    Operating System:
    Win 7
    Discipline
    Construction
    steven-g's Discipline Details
    Occupation
    Draughtsman
    Discipline
    Construction
    Details
    I work in the estimating department of a large building contractor.
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    May 2013
    Location
    An Englishman in Belgium
    Posts
    2,043

    Default

    If you mean the properties as shown in the second image.


    You can choose the options in the CUI (first image) but I don't know if you can add custom properties.
    EDIT(inserting images is not intuitive)
    Attached Images

  4. #4
    Forum Newbie
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    7

    Default

    guran : what I call the rollover menu is the menu you obtains by right-clicking on a element and clicking on "Properties" in the box. It displays a Properties menu on the side of the screen. You say I have to look for in Dynamic Blocks. Do you know for sure if I can create custom properties with those things ?

    steven-g : I don't mean the menu shown in the second image exactly, which is the "Quick Properties" menu and only a part of what you see in the "Properties" menu. Both can be configured as you said by using the CUI and choosing only a set of pre-existing properties, but what I want to know is if there is a way to create custom properties and display them in those menu ?

  5. #5
    Senior Member
    Using
    AutoCAD 2016
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    157

    Default

    Here is a screenshot of the properties of a dynamic block where the last three lines are custom properties.



  6. #6
    Senior Member
    Using
    AutoCAD 2016
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    157

    Default

    Sorry, but it seems I can not attach a picture but yes, you can create custom properties with dynamic blocks.

  7. #7
    Forum Newbie
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    7

    Default

    Thanks a lot for this information. Now, I have two new questions for you. Those informations (the custom properties and their values), are they only present when working with Autocad or are they also present in the final dxf file, so scripts using the dxf files can see them ? Please tell me if I'm not clear.
    Also, I read that Extended Data (xdata) are some marvellous things, and when you managed to use them you are kind of a king and can do whatever please you. Does Extended Data worth spending the time to learn them, as I read in some threads ?

  8. #8
    Forum Deity steven-g's Avatar
    Computer Details
    steven-g's Computer Details
    Operating System:
    Win 7
    Discipline
    Construction
    steven-g's Discipline Details
    Occupation
    Draughtsman
    Discipline
    Construction
    Details
    I work in the estimating department of a large building contractor.
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    May 2013
    Location
    An Englishman in Belgium
    Posts
    2,043

    Default

    The image I gave is the "rollover tooltip" which is different to the Quick properties, which is again different to the Properties toolpalette. I think the simple answer is no you can't just add custom properties, you can change the object into a block and use attributes to hold further information, or another possible option would be to Hyperlink a document to objects and store any other data that way. It depends on what you are wanting to do.

  9. #9
    Forum Newbie
    Using
    AutoCAD 2013
    Join Date
    Oct 2015
    Posts
    7

    Default

    Thank you also for your answer, and the clarification about the name of the differents boxes.

    What the employees are asking is to fill some custom fields on their drawings and that those custom attributes and values can later be found in the dxf file, so other tools processing the dxf file can find the regular attributes and their values but also the custom ones.

    So, conclusion : we can't add custom properties to an object with Autocad 2013. I have to turn objects into blocks and then use attributes to add custom information. Am I right ?

  10. #10
    Forum Deity steven-g's Avatar
    Computer Details
    steven-g's Computer Details
    Operating System:
    Win 7
    Discipline
    Construction
    steven-g's Discipline Details
    Occupation
    Draughtsman
    Discipline
    Construction
    Details
    I work in the estimating department of a large building contractor.
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    May 2013
    Location
    An Englishman in Belgium
    Posts
    2,043

    Default

    Registered forum members do not see this ad.

    A quick search would suggest that XDATA will do it, but it isn't available for me in LT to check.

Similar Threads

  1. properties menu
    By JasonS1500 in forum AutoCAD Beginners' Area
    Replies: 2
    Last Post: 20th Aug 2013, 08:56 pm
  2. Adding fields to polylines properties
    By falcon900 in forum Civil 3D & LDD
    Replies: 5
    Last Post: 13th Jun 2012, 11:57 am
  3. Properties menu not working
    By Jon McElwain in forum AutoCAD 2D Drafting, Object Properties & Interface
    Replies: 1
    Last Post: 20th Mar 2012, 07:14 pm
  4. adding custom properties
    By orange in forum AutoCAD General
    Replies: 0
    Last Post: 22nd Jul 2011, 10:42 am
  5. AutoCAD 2009 - Rollover Tool Tips for Object Properties
    By Between the Lines in forum AutoCAD RSS Feeds
    Replies: 1
    Last Post: 28th Feb 2008, 01:56 pm

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts