+ Reply to Thread
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Forum Newbie
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    1

    Smile Dynamic blocks - Is this possible?

    Registered forum members do not see this ad.

    I have 2 lines, 1 is vertical and the other is at a 45 degree angle to it. I have a stretch action on the line at 45 deg. What I'm trying to achieve is when the 45 deg line is stretched, I want the vertical line to also stretch but not with the same distance multiplier; The 2 lines must have the same X coordinates.

    I'm nearly there, I have a distance multiplier of 0.7071 on a stretch action for the vertical line.

    I got 0.7071 from (1 / sqrtr(2)) .. The problem with this is autocad rounds to 4 decimal places, so when i stretch over a great distance the lines are not perfectly on the same x coordinate.

    Does anybody know of an easier way to achieve this? Maybe a way to copy the 'End X' property to another line? I've searched extensively for a solution.

    Thank you for any help

  2. #2
    Senior Member
    Using
    AutoCAD 2016
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    157

    Default

    Can't you use 1/sqrt(2) instead of 0.7071 as your distance multiplier?

  3. #3
    Forum Deity steven-g's Avatar
    Computer Details
    steven-g's Computer Details
    Operating System:
    Win 7
    Discipline
    Construction
    steven-g's Discipline Details
    Occupation
    Draughtsman
    Discipline
    Construction
    Details
    I work in the estimating department of a large building contractor.
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    May 2013
    Location
    An Englishman in Belgium
    Posts
    2,038

    Default

    Use a scale action on the vertical line

  4. #4
    Senior Member zaphod's Avatar
    Using
    AutoCAD 2017
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Houston, TX
    Posts
    174

    Default

    use another line that is linked to the two lines and forced to be vertical?
    this is not a dynamic block, but the theory should hold.
    Attached Files

  5. #5
    Full Member
    Computer Details
    Dahzee's Computer Details
    Operating System:
    64bit Windows 7 pro
    Monitor:
    24" x 2
    Discipline
    See details...
    Dahzee's Discipline Details
    Occupation
    Cardboard Engineer
    Discipline
    See details below.
    Details
    Design & Prototyping of Cardboard Packaging and Point of Sale.
    Using
    not applicable
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Hampshire (England)
    Posts
    29

    Default

    Registered forum members do not see this ad.

    I don't have Autocad, but in Bricscad you can put a horizontal constraint between the end point (end point and not the entity itself) of the vertical and angled lines, so you are always forcing the two end points of the lines to be horizontal, no matter how long you make the angled line?
    I also put constraints on the lines themselves so they stayed vertical and at the correct angle no matter how long they are.

    HTH

Similar Threads

  1. Replies: 4
    Last Post: 19th Jun 2015, 12:32 am
  2. Please, help me extract data Dynamic Blocks and Attribute blocks to Excel
    By minhphuong_humg in forum AutoLISP, Visual LISP & DCL
    Replies: 5
    Last Post: 13th Jan 2014, 05:37 pm
  3. Insert dynamic block from file with multiple dynamic blocks
    By BUrBaKy in forum AutoCAD Drawing Management & Output
    Replies: 17
    Last Post: 14th Nov 2012, 11:38 pm
  4. Replace Dynamic Blocks with Normal Blocks based on Parameters
    By LeighJ in forum AutoCAD 2D Drafting, Object Properties & Interface
    Replies: 0
    Last Post: 2nd Aug 2012, 10:33 am
  5. Replies: 5
    Last Post: 26th Jun 2009, 04:50 pm

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts