Jump to content
cuervogold1

MEP object snap unavailable

Recommended Posts

cuervogold1

I cannot snap a line to any corner/quadrant/center or any other typical object snap of any mvpart or pipe fitting in MEP 2014. I've checked all settings and options, but I must be missing something because I used to have this function and my draftsman currently has the capability to snap to any typical snap within any MEP part. As soon as I make a shape into a part then all snaps disappear except MEP snaps like pipe connections.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tzframpton

Try setting OSNAPZ to 1. There is a toggle icon for this somewhere along the bottom of the interface, too.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuervogold1

No change. What other obscure settings would affect the snap function?

Share this post


Link to post
Share on other sites
tzframpton

The only other thing I can think of is maybe you're in a Realistic Visual Style. Are you in Wifeframe by chance? That always affected me if I recall.

 

I gave up AutoCAD MEP some years ago so my memory is lacking.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuervogold1

Yes, I am in 2D wireframe. ACAD MEP is on my last nerve with all the bugs and inconsistencies. I appreciate your help, for sure.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tzframpton
ACAD MEP is on my last nerve with all the bugs and inconsistencies.
Then do yourself a favor and move to Revit MEP instead. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuervogold1

I've heard it's better but very different. My current ignorance in Revit MEP is similar to my previous ignorance in CAD MEP when I made that change--it's better than what I have now, but I don't know what "better" includes. If RMEP offers everything AMEP offers without the bugs then I will make the change. How interchangeable are the block-based parts in AMEP to RMEP? Do you have the same freedoms to create anything you wish with RMEP as you do with AMEP?

Share this post


Link to post
Share on other sites
tzframpton

Let me put it into perspective for you.... EVERYTHING that AutoCAD MEP "is", it stole from Revit. Everything. Even vanilla AutoCAD is stealing from programs like Revit and others.

 

Project Navigator = Project Browser.

MvPart = Mechanical Family.

Labels = Tags.

Object Styles = Object Categories.

 

List goes on. AMEP is a good package.... for an AutoCAD based platform. The only thing is, AutoCAD at its core cannot possibly obtain the level of capacity that Revit can, because it's tried to take a 30+ year old legacy platform and mimic a 15 year old new and intuitive platform. If you ask anybody who is a Revit user, you will not find one that will ever go back to AutoCAD. They'd rather change careers if that was the only option.

 

Here is a good read: http://revitoped.blogspot.com/2014/04/revit-and-autocad.html

 

Make the jump, you won't regret it. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuervogold1

Ha! Sounds like I need to upgrade my toolbox. Till then, I'll keep pursuing a solution with this object snap.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tzframpton
Ha! Sounds like I need to upgrade my toolbox. Till then, I'll keep pursuing a solution with this object snap.
Good deal. There are some other current AutoCAD MEP guru's on this forum. Be patient and someone should post up with a solution.

 

-Tannar

Share this post


Link to post
Share on other sites
cuervogold1

I ran through the Options panel with my draftsman and copied his settings, now I have full snap functionality once again. I believe the issue was having "Optimize for Speed: Object Snap" selected...but it works now with it selected and unselected. Maybe the program was trying to help by removing that "pesky" snap function??

Share this post


Link to post
Share on other sites
hertz hound

If it happens again in the future try toggling the "replace Z value with current elevation". It is down on the bottom right bellow the command line.

 

That usually fixes it for me. Sometimes I will turn it on to act like a .z point filter, and then forget to torn it back off.

That is the only time I have problems with Osnaps. Problems with MEP Osnaps....that is a different story!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...